Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Acasa - Primaria Comunei Butea

Acasa

Comuna Butea este situată în judeţul Iaşi  şi este formată din satele Butea şi Miclăuşeni. Ea este şezată în partea de S-V a judeţului, fiind tăiată de paralela de 47o-4 latitudine nordică 47o şi meridianul de 26o-57o longitudine estică. Comuna Butea este aşezată la 26 km nord de oraşul Roman, jud. Neamţ în apropiere de D.E. 583, ce leagă oraşul Roman de Iaşi şi la o distanţă de 70 km, de Iaşi.
Din marginea de apus a satului, privitorului i se deschide întreaga panoramă a văii Siretului, de la Paşcani până dincolo de Roman, în direcţia nord-sud, iar spre vest până la Carpaţi, un peisaj dominat de vârful Ceahlău. Satul Butea este situat pe două coline, despărţite între ele de pârâul Armeanca. Datorită aşezării sale colinare tronând deasupra văii Siretului, satul Butea oferă o imagine pitorească.
Satul Miclăuşeni e ascuns privitorilor, din şoseaua Europeana, de perdeaua frumosului parc al castelului medieval şi de dealurile, din dreapta şoselei naţionale. Satul este tăiat în două părţi inegale de pârâul Telii, versantul nordic având majoritatea populaţiei.
Configuraţia generală a terenului ocupat de comuna Butea este deluroasă, în afara suprafeţei cultivate pe malul stâng al Siretului, de la podul Şcheia până în apropierea comunei Răchiteni care este teren de şes. Panta apuseană a satului Butea, spre valea Siretului este mai abruptă şi supusă eroziunii apelor.
Satul Butea se învecinează la nord cu satul Miclăuşeni, situat la circa 3 km, la sud se învecinează cu satul Rotunda (com. Doljeşti, jud. Neamţ) situat la o distanţă de circa 5 km, la S-E cu satul şi com. Doljeşti, situat  la 4 km, iar la apus 2 km, peste râul Siret, cu comuna Răchiteni.
Comuna Butea are ca vecine următoarele comune; la nord  com. Strunga, la est com. Oţeleni, la sud cu jud. Neamţ, la vest com. Mirceşti, iar la nord-vest com. Al.I. Cuza. Faţă de calea ferată, este situată la o distanţă de circa 12 km, punctul cel mai apropiat fiind gara Mirceşti, de pe calea ferată Roman-Paşcani.
Ca resurse ale subsolului, menţionăm argilele şi prundişurile de pe  valea Siretului, care ar putea constitui materia primă pentru unităţi industriale de capacităţi reduse.
Traducere >>